Žloutenka typu E – nová hrozba?

Odborníci rozeznávají 5 typů infekční žloutenky – A, B, C, D a E. Posledně jmenovaný druh je zánětlivé onemocnění jater způsobené virovou infekcí.

Žloutenka typu E – nová hrozba?
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Odborníci rozeznávají 5 typů infekční žloutenky – A, B, C, D a E. Posledně jmenovaný druh je zánětlivé onemocnění jater způsobené virovou infekcí. „Ečko“ se v České republice donedávna vyskytovalo jen ojediněle a postižený se většinou nakazil v zahraničí. Od roku 2007 však výskyt tohoto onemocnění pozvolna narůstá a začínají převládat případy, kdy se pacient nakazí v České republice.

Co možná nevíte

  • V roce 2011 bylo v ČR zaznamenáno 163 případů žloutenky E, což je více než trojnásobek počtu onemocnění v roce 2010.
  • Počet nakažených je vyšší u mužů.
  • Bylo zjištěno, že zdrojem nákazy mohou být potraviny z vepřového masa a zvěřiny, které nebyly dostatečně tepelně zpracované.
  • Žloutenka E se projevuje podobně jako žloutenky typu A.

Poznávací znamení

  • Hlavním příznakem je žluté zbarvení kůže a očního bělma, které ovšem může někdy zcela chybět.
  • Často se žloutenka E projevuje jako běžná chřipka se zvýšením teploty, bolestmi kloubů a svalů, únavou, nevolností, nechutenstvím, bolestmi břicha, případně průjmem a zvracení.
  • Bývá tmavá moč a světlá stolice.
  • První příznaky se objevují většinou za 4 až 6 týdnů po nákaze.
  • V některých případech může žloutenka E přejít do chronického stadia – závažným důsledkem je pak trvalé poškození funkce jater.

Snižte riziko

Stejně jako žloutenka A (nemoc špinavých rukou) se hepatitida E přenáší kontaminovanými potravinami nebo vodou. Zdrojem infekce může být nakažený člověk nebo zvíře. Snížit riziko je možné tím, že se vyhnete možným zdrojům nákazy. Těmi může být:

  • pití kontaminované vody,
  • konzumace jelit, steaků a paštik, které nebyly dostatečně tepelně upraveny,
  • používání masných výrobků z domácích zabijaček a zvěřinových hodů,
  • nedostatečné omývání zeleniny hnojené prasečím hnojem.

Rady odborníků

Hygienici tedy doporučují nepít vodu z neověřených zdrojů, nekonzumovat masné výrobky bez dostatečné tepelné úpravy, důkladně omývat zeleninu a mýt si ruce po přípravě syrového prasečího masa a zvěřiny.

(zza)

Zdroj: Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje. Virová hepatitida typu E. Zveřejněno 6. 6. 2012 na www.khsova.cz

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 4

Čtěte také

Úzkostné stavy při léčbě hepatitidy C: jak je zvládat

Úzkostné stavy při léčbě hepatitidy C: jak je zvládat

Psychické změny při chronické žloutence přicházejí nenápadně

Psychické změny při chronické žloutence přicházejí nenápadně

Infekce na zdravotníky číhá v práci častěji, než se zdá

Infekce na zdravotníky číhá v práci častěji, než se zdá

Tkáňová kultura pro zkoumání viru žloutenky C je na světě

Tkáňová kultura pro zkoumání viru žloutenky C je na světě

Vzácná, ale ne ojedinělá: dětská hepatitida typu C

Vzácná, ale ne ojedinělá: dětská hepatitida typu C

Očkování proti žloutence typu A: nepovinné, ale možné

Očkování proti žloutence typu A: nepovinné, ale možné
Vítězím nad hepatitidou C

Centra léčby

Hledáte pomoc? Vyhledejte si na mapce nejbližší centrum léčby hepatitidy C.

Poradna lékaře
Soutěžte s námi
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 1. 2019

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá.

Videorozhovor
Trojkombinační léčba pro pacienty, kteří nebyli dříve léčeni

Trojkombinační léčba pro pacienty, kteří nebyli dříve léčeni

Jaké jsou moderní možnosti léčby virové hepatitidy? O tom jsme si povídali s prof. MUDr. Petrem Husou, CSc.

Anketa

Zajímáte se o hygienické podmínky ve škole svých dětí?