Pro nemocná játra je tabu alkohol i smažený řízek
Chronický zánět jater, tedy chronická hepatitida, je stav trvalé změny
funkce jater. V játrech probíhá mírný zánět, který se vyvíjí dlouhodobě.
Chronický zánět jater, tedy chronická hepatitida, je stav trvalé změny funkce jater. V játrech probíhá mírný zánět, který se vyvíjí dlouhodobě. Jaterní tkáň je zánětem změněna a svou běžnou funkci plní jen do určité míry. Co pro pacienta jeho nemoc znamená a čeho se musí ve svém jídelníčku vzdát?
Odhalení příčiny
Chronická hepatitida může mít celou řadu příčin. Kromě chronického onemocnění způsobeného některým z virů hepatitidy to může být alkohol nebo jiný jed či lék, zánět může mít autoimunitní podklad nebo vzniknout i poruchou metabolismu. Podle své vyvolávající příčiny má pak onemocnění různý průběh i léčbu. U virových hepatitid se k léčbě používají hlavně interferon alfa a antivirové léky. Nanejvýš důležité je i dodržování dietních zásad.
Biologická továrna
Játra zpracovávají tuky, bílkoviny a nejrůznější další látky (léky, drogy, potravinová aditiva, všechna xenobiotika, tedy látky cizí živým organismům). Při chronické hepatitidě je třeba se vyvarovat především toho, aby se již zatížená játra musela zabývat zpracováním přebytku těchto látek.
Dieta: méně přísná, ale stále dieta
Ačkoli jaterní dieta se dnes nepředepisuje tak přísná jako dříve, stále velmi záleží na tom, jaké potraviny a jakým způsobem si bude postižený připravovat.
Důležitá dietní opatření pro nakažené virovou hepatitidou C:
- Omezit přísun tuků – vhodné je používat malé množství oleje, másla či rostlinného tuku.
- Nekonzumovat smažená jídla
- Omezit konzumaci sacharidů – sacharidy jsou nezbytnou součástí stravy, u jaterních onemocnění je třeba přizpůsobit jejich příjem potřebě. Nadbytek sacharidů (bývají pojmenovány i jako uhlohydráty, karbohydráty, uhlovodany) vede k metabolickým potížím v poškozených játrech, která v sobě hromadí tuk.
- Vyhnout se alkoholu – protože alkohol se zpracovává hlavně v játrech a jeho příjem představuje také jednoznačně ohrožení oslabených jater. Je nanejvýš vhodné se ho zcela vyvarovat.
- Zařadit do jídelníčku důležité živiny – bílkoviny, vitaminy, minerály a vláknina jsou naopak v potravě přínosné.
Další zásady správného stravování najdete v
játrové kuchařce .
Štíhlá linie játrům prospívá
Kromě výše uvedených stravovacích pravidel je důležité udržovat si normální hmotnost. Jaterní dieta se tak vlastně svým složením velmi blíží běžné racionální stravě zaměřené na udržení hmotnosti a na prevenci civilizačních onemocnění.
(shmt)
Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
|
|
Počet hlasů: 1
|
Čtěte také