Jídelníček pro nemocné jaterní cirhózou: důležitá je jeho vyváženost

Pro pacienty s onemocněním jater je správný výběr stravy zásadním krokem k tomu, aby měli svou nemoc pod kontrolou. Trpíte-li cirhózou, zeptejte se lékaře na nejvhodnější dietu. My pro začátek nabízíme pár tipů, čemu se při tomto onemocnění raději vyhnout.

Jídelníček pro nemocné jaterní cirhózou: důležitá je jeho vyváženost
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Pro pacienty s onemocněním jater je správný výběr stravy zásadním krokem k tomu, aby měli svou nemoc pod kontrolou. Trpíte-li cirhózou, zeptejte se lékaře na nejvhodnější dietu. My pro začátek nabízíme pár tipů, čemu se při tomto onemocnění raději vyhnout.

Širší dopad 

Cirhóza jater je charakterizovaná zanikáním specializovaných jaterních buněk a jejich nahrazením jizvami. Proto tento orgán postupně ztrácí svou metabolickou a detoxikační funkci. Při zanedbání jaterní diety může cirhóza vést až k otokům, tvorbě tekutiny v dutině břišní a hlavně k závažným mentálním postižením.

Špetka soli stačí

Přílišné solení může situaci ještě zhoršit, protože sodík podporuje zadržování vody v těle. Proto je většinou doporučováno udržet denní příjem pod 2 g denně. Jak na to?

  1. Při vaření příliš nesolte a odneste slánku z jídelního stolu. Vyhněte se sójové omáčce a instantním polévkám, ty v sobě mají soli až příliš.
  2. Místo bílých krystalků používejte jiné chutě – citrónovou šťávu, bylinky a koření.
  3. Naučte se dívat na etiketu, kolik soli potravina obsahuje, a žádnou další zbytečně nepřidávejte.
  4. Vyhněte se všem rychlým občerstvením.
  5. Nepřehánějte to s masem, zejména to červené je na sodík obzvlášť bohaté.

Nutný je přísun energie

Lidé s cirhózou jater často trpí nechutenstvím, zvracením a velkou ztrátou tělesné hmotnosti. Z toho důvodu potřebují vydatnou stravu s větším množstvím kalorií. Proto jezte malé porce, ale zato častěji. Můžete si dopřát i večerní svačinku. Pokud se stále cítíte unavení, vyzkoušejte vysoce kalorické energetické nápoje.

S konzumací masa opatrně

Bílkoviny, které přijmeme v potravě, se v těle mění na aminokyseliny a amoniak. Když játra normálně fungují, odstraňují tyto toxické sloučeniny z těla. Pokud jsou ale nemocná, je potřeba dávat větší pozor, jaké bílkoviny a jak často jíme. Lékaři doporučují konzumovat spíše ty rostlinné, které najdete například v tofu nebo ve fazolích. Vhodné jsou i mléčné výrobky.

Urychlené trávení

V některých případech je možné předepsat speciální sirup, který urychlí průchod potravy střevy. Vstřebá se tím méně živin, ale zároveň i toxinů. I to je jedna z možností, jak uchránit mozek před závažným poškozením.

(jez)

Zdroj: livingwithcirrhosis.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 9

Čtěte také

Virová hepatitida: více druhů, více rizika

Virová hepatitida: více druhů, více rizika

Žloutenka se nevyhýbá ani těhotným

Žloutenka se nevyhýbá ani těhotným

Nebezpečí jménem alkohol ničí játra potichu

Nebezpečí jménem alkohol ničí játra potichu

Čtyři potraviny, které pomůžou zvládnout deprese

Čtyři potraviny, které pomůžou zvládnout deprese

Virémie aneb Po stopách hepatitidy

Virémie aneb Po stopách hepatitidy

Virová hepatitida typu E hrozí nejen cestovatelům

Virová hepatitida typu E hrozí nejen cestovatelům
Vítězím nad hepatitidou C

Centra léčby

Hledáte pomoc? Vyhledejte si na mapce nejbližší centrum léčby hepatitidy C.

Poradna lékaře
Soutěžte s námi
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 1. 2019

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá.

Videorozhovor
Trojkombinační léčba pro pacienty, kteří nebyli dříve léčeni

Trojkombinační léčba pro pacienty, kteří nebyli dříve léčeni

Jaké jsou moderní možnosti léčby virové hepatitidy? O tom jsme si povídali s prof. MUDr. Petrem Husou, CSc.

Anketa

Zajímáte se o hygienické podmínky ve škole svých dětí?