Čtyři dietní mýty spojené a hepatitidou C
Mytické příběhy provázejí lidstvo již od nepaměti. Mohli bychom si myslet, že v dnešním světě neobstojí, opak je však pravdou. Mnoho pověstí a zkazek stále přetrvává. Mimo jiné i ty, kde hlavní roli hraje žloutenka typu C.
Středobodem jsou játra
Téměř všechno, co jsme schopni
spolknout a strávit, určitým způsobem ovlivňuje naše játra. Obzvláště
pak ta zasažená virovým „céčkem“. Nevhodné potraviny mohou postiženým
jaterním buňkám značně přitížit. Pro úplné uzdravení je proto nutné
změnit i samotný jídelníček. V populaci však stále kolují „legendy“ o
tom, které potraviny jsou vhodné, a které naopak ne.
Mytická čtyřka
- Polévky jsou zdravé.
Domácí vývary jsou velmi výživné pro tělo a šetrné k trávicímu systému.
Většina kupovaných polévek však obsahuje příliš mnoho sodíku. Ten může
být pro lidi s pokročilou hepatitidou C značně škodlivý, obzvláště při
již existující cirhóze. Doporučená denní dávka sodíku je v tomto případě
500–1 000 mg. Bohužel většina polévek již v jedné porci toto doporučení
překračuje.
- Sklenka vína neuškodí. Lidé konzumují víno
kvůli tomu, že jim chutná, pomáhá jim relaxovat a v malém množství
chrání kardiovaskulární systém. Avšak pro „céčkaře“ není alkohol vhodný
ani v minimálním množství. Lidé s chronickou hepatitidou by se tak měli
pití úplně vyhnout. Konzumace alkoholu totiž značně urychluje poškození
jater a rozvoj cirhózy.
- Maso játrům přitěžuje. Zejména v
tomto případě platí: všeho s mírou. Je pravda, že vysoká spotřeba masa
může organismu spíše uškodit. Na druhou stranu bílkoviny v něm
obsažené pomáhají s regenerací jaterních buněk. Experti doporučují
příjem 60–120 g bílkovin denně. Kromě rostlinných zdrojů není problém
konzumovat malé porce ryb, drůbeže a libového masa. Nevhodnou volbou
jsou naopak tučné, uzené či jinak zpracované výrobky, drůbeží kůže a
vnitřnosti.
- Kofein nutno vyřadit. To platí v případě
energetických nápojů. Naopak káva nebo zelený čaj pomáhají. Výzkum
ukázal, že pravidelný příjem těchto oblíbených nápojů zpomaluje množení
viru, oddaluje vznik jaterní cirhózy a chrání játra před vznikem
zhoubných nádorů.
Postoje se mění
Odborníci
upravují názory na správnou výživu poměrně často. Dříve vychvalované
ztužené tuky nyní značně utrpěly na své dobré pověsti a naopak vajíčka
se stala základem zdravé stravy. Proto je třeba brát výživová doporučení
s určitou rezervou. Drtivá většina expertů však potvrzuje, že alkohol
či vysoký příjem sodíku poškození jater značně zhoršují. Naopak
pravidelným příjmem kávy, zeleného čaje a malého množství masa můžete
tomuto orgánu prokázat velkou službu.
(holi)
Zdroj: www.hepatitiscentral.com
Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
|
|
Počet hlasů: 0
|
Čtěte také