Trojkombinační léčba pro pacienty, kteří nebyli dříve léčeni
Jaké jsou moderní možnosti léčby virové hepatitidy? O tom jsme si povídali s prof. MUDr. Petrem Husou, CSc.
Vyvážená strava má nezastupitelnou úlohu pro celkové zdraví člověka. A jelikož všechna potrava včetně tekutin musí nakonec projít přes játra, je struktura stravy důležitá i pro jedince s virovou hepatitidou.
Vhodná stravovací omezení záleží na mnoha faktorech, jako je věk, rozsah postižení jater a příznaky. Proto dietu šitou na míru může vytvořit pouze dietolog, který pacienta zná a bude s ním hovořit. Pojďme se ale podívat na obecné zásady ohledně konzumace potravin při hepatitidě C.
Potraviny, které by měly být zahrnuty ve vašem jídelníčku:
Čemu se raději vyhýbat:
Přísun jistých složek potravy záleží také na rozsahu poškození. Například pro metabolismus železa jsou játra důležitým orgánem, jelikož se starají o jeho vylučování z těla. Pokud je poškození již velké, může se tento prvek v těle hromadit. Poté je pacientovi doporučeno omezit množství potravin obsahujících železo (maso, játra, tuňák, meruňky apod.). Pozor ale i na některé doplňky stravy – třeba multivitaminové preparáty mohou tento prvek též obsahovat. Podobné je to s příjmem soli. V pozdních stadiích onemocnění jater, kdy se začne v těle hromadit tekutina, by měl být příjem soli v dietě zásadně snížen.
Vyvážený jídelníček může při onemocnění hepatitidou typu C doopravdy prospět. Co organismu dodá?
(boba)
Zdroje:
www.hepatitisaustralia.com
www.hepctrust.org.uk
Hledáte pomoc? Vyhledejte si na mapce nejbližší centrum léčby hepatitidy C.