Hodnocení aktuálního stavu výživy u pacientů s HCV asociovanou jaterní cirhózou v kompenzovaném stadiu
Nutriční stav jednotlivých pacientů s cirhózou jater se může významně lišit. U některých pacientů se setkáváme s proteinovou malnutricí, u jiných naopak s obezitou.
Nutriční stav jednotlivých pacientů s cirhózou jater se může významně lišit. U některých pacientů se setkáváme s proteinovou malnutricí, u jiných naopak s obezitou. Proto se jeví jako důležité stanovit adekvátní doporučení týkající se nutriční terapie, stejně tak jako znát aktuální nutriční stav konkrétního pacienta.
Japonští gastroenterologové hodnotili nutriční příjem svých pacientů s cirhózou a pokusili se určit jejich výživové problémy. Sledovanou skupinu tvořili nehospitalizovaní pacienti s HCV asociovanou cirhózou v kompenzovaném stadiu (n = 47), pak jedinci s chronickou hepatitidou C (n = 46) a nakonec také zdraví dobrovolníci (n = 32). Za asistence nutričního terapeuta vyplnili všichni účastníci studie stručný dotazník týkající se jejich nutričních návyků.
Autoři následně rozčlenili pacienty s cirhózou podle denního příjmu energie a bílkovin, přičemž 10,6 % jedinců mělo příjem energie a bílkovin v normálním rozmezí, zatímco u 72,4 % byl prokázán nadměrný příjem a u 17,0 % naopak nedostatečný příjem energie nebo bílkovin. U cirhotických pacientů s diabetickými komplikacemi byl příjem energie, bílkovin, tuků a sacharidů signifikantně vyšší než u pacientů bez diabetu. Navíc měli pacienti s cirhózou významně vyšší příjem energie, bílkovin a tuků, než tomu bylo u pacientů s chronickou hepatitidou C a u zdravých dobrovolníků. U několika pacientů s HCV asociovanou jaterní cirhózou byl prokázán nedostatečný příjem energie a bílkovin, zatímco u většiny, a to zejména u jedinců s diabetem, byl prokázán nadměrný příjem.
Za účelem správného nutričního managementu u cirhotických pacientů je tedy zapotřebí náležitě hodnotit příjem jednotlivých živin a zajistit efektivní výživové poradenství.
(mik)
Zdroj: Yasutake K. et al.Assessing current nutritional status of patients with HCV-related liver cirrhosis in the compensated stage. Asia Pac J Clin Nutr. 2012; 21 (3): 400–5.